Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24-10-2013



Αθήνα, 24-10-2013

        Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

        Πέντε σχεδόν μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 28ου Συνεδρίου του Ε.Κ.Α. και το μεγαλύτερο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση αποδόμησης και αποσύνθεσης.

        Συνδικαλιστικά, αδυνατεί να συγκροτήσει άποψη, στρατηγική δράσης και παρέμβασης την ίδια στιγμή που οι συνάδελφοί μας στην Αθήνα πληρώνουν βαρύ τίμημα στον βωμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιβάλλονται μέσα από τα μνημόνια και υλοποιεί κατά γράμμα η ανίερη κυβερνητική συγκατοίκηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

        Λειτουργικά, οι εργαζόμενοι του Ε.Κ.Α. είναι απλήρωτοι, προχώρησαν δίκαια και δικαιωματικά σε επίσχεση εργασίας και τα Σωματεία που στεγάζονται στο κτίριο του Ε.Κ.Α. αδυνατούν πλέον να λειτουργούν καθημερινά και να αναπτύσσουν τις συλλογικές τους δράσεις, αλλά και τα Σωματεία που χρησιμοποιούν τις υποδομές του για Γ.Σ. και άλλες δράσεις, βρίσκονται σε αδιέξοδο.
 

        Η παράταξή μας, η ΠΑΣΚΕ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, όλο αυτό το διάστημα κράτησε στάση ευθύνης, συνέπειας και συνέχειας με βάση τις θέσεις, τις αρχές και τις δεσμεύσεις της απέναντι στους και στις συναδέλφους μας.

        Καθημερινά, με την παρουσία μας στο Ε.Κ.Α. αλλά και στους εργασιακούς χώρους που δοκιμάζονται, προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις, ή να παρέμβουμε, ή να δυναμώσουμε τον Αγώνα των συναδέλφων μας, χωρίς να εξετάζουμε αν μας ψήφισαν και σε ποιά παράταξη ανήκουν. Η ΕΝΟΤΗΤΑ για εμάς καθώς και η ταξική αλληλεγγύη είναι τα κύριο συστατικά για αποτελεσματικούς Αγώνες.

        Στα Δ.Σ. που έγιναν διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή τη θέση της παράταξης για αναλογικό – αντιπροσωπευτικό Προεδρείο με τη συμμετοχή όλων (φυσικά) των παρατάξεων.

        Ας θυμηθούμε το αποτέλεσμα των εκλογικών διαδικασιών του Συνεδρίου μας: ΔΑΣ 9 έδρες, ΠΑΣΚΕ ΕΚΑ 5 έδρες, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 5 έδρες, ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ 4 έδρες, ΠΑΣΚΕ ΣΥΝΕΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 3 έδρες, ΔΑΚΕ 3 έδρες και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2 έδρες.

        Η παράταξή μας από τη λήξη του Συνεδρίου και μέχρι σήμερα προσπάθησε να μην πολώσει το κλίμα και για αυτό - αν και υπάρχουν σημαντικές ευθύνες στις παρατάξεις στις οποίες οι εργαζόμενοι τους εμπιστεύθηκαν των πρωτοπορία του Ε.Κ.Α. αλλά εκείνοι αρνήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη – δεν αποδώσαμε χαρακτηρισμούς μέσα από τις ανακοινώσεις μας. Αντίθετα, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση στη συγκρότηση του Προεδρείου.

        Εξ’ αρχής προτείναμε να μείνουν κενές οι θέσεις που αναλογούν στη ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) και να λειτουργήσουμε το υπόλοιπο Προεδρείο. Όταν δεν δέχθηκαν την πρότασή μας τους προτείναμε να συστήσουν Προεδρείο μειοψηφίας, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό του Ε.Κ.Α.

        Η κατάσταση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο από την ανευθυνότητα και την σκοπιμότητα των παρατάξεων που οι εργαζόμενοι εμπιστεύθηκαν με τη ψήφο τους.

Επειδή για εμάς πρωτεύον ζήτημα είναι η ύπαρξη σε συνδυασμό με την αποτελεσματική λειτουργία του Ε.Κ.Α., σε αντίθεση με αυτούς που απροκάλυπτα δήλωναν ότι θα επιβάλλουν διορισμένη Διοίκηση και με αυτή την στόχευση απέφευγαν έντεχνα όλο αυτό το διάστημα την εκλογή αντιπροσωπευτικού Προεδρείου.
Έτσι, σήμερα (24-10-2013) πήραμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε εκ νέου τη σύγκλιση Δ.Σ. για να συγκροτηθεί Προεδρείο.
Καταθέσαμε και πάλι τη θέση μας για αντιπροσωπευτικό – αναλογικό Προεδρείο με τη ΔΑΣ, ή αναλογικό χωρίς τη συμμετοχή της ΔΑΣ.

Η πρότασή μας έγινε στη βάση της ευθύνης και όχι γιατί πιστεύουμε ότι οι καθεστωτικές παρατάξεις δεν θα συμπορευθούν με τις τακτικές της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Το Ε.Κ.Α. για την παράταξή μας, πρέπει να μείνει ανοικτό και όχι κλειστό και διαλυμένο όπως κάποιοι επιθυμούν.

Τους προειδοποιούμε ότι, κάθε πραξικοπηματική - αντιδημοκρατική – αυθαίρετη ενέργειά τους  θα σημάνει την άμεση αποχώρησή μας από το Προεδρείο.

 
Η Γραμματεία της ΠΑΣΚΕ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου